10 familjet mbretërore më të pasura në Europë

Pasuria prej 500 milionë dollarësh e Mbretëreshës Elizabeth II nuk është asgjë në krahasim me vlerën neto të disa prej familjeve të tjera mbretërore të Europës.

Ndërsa ajo është pa dyshim mbretërorja më e njohur e kontinentit, ajo nuk është më e pasura.

Ky titull u takon familjeve mbretërore që kanë raportuar me vlerë neto në miliarda, siç është Princi Albert II i Monakos.

Më poshtë mund të shihni 10 mbretëritë më të pasura në Europë, të renditur nga vlera neto, duke qenë se vlera neto është e vështirë të vlerësohet për disa familje mbretërore dhe mund të përfshijë shtesa të dhëna nga shteti, përveç pasurisë personale.

10. Mbreti Philippe, Belgjikë

Mbreti Philippe, Belgjikë / Foto: Getty

Pak të dhëna gjenden në vlerën neto të Mbretit Philippe, por në vitin 2013, monarkia pretendohej të ishte me vlerë afërsisht 14 milion dollarë.

Lista Civile e Belgjikës mbulon të gjitha shpenzimet e bëra drejtpërdrejt nga Mbreti Philippe, të përcaktuara në rreth 13.801.830 dollarë në vit në 2013, dhe shërbimet shtesë mbështetëse financohen gjithashtu nga qeveria.

Pronat Mbretërore Belge zotërohen nga shteti, një institucion publik i pavarur dhe autonom.

9. Mbreti Felipe VI, Spanjë

9. Mbreti Felipe VI, Spanjë / Foto: Getty

Familja Mbretërore e Spanjës ka një vlerë neto prej 20 milionë dollarësh. Mbreti i Spanjës raportohet se zvogëloi pagën e tij me 20% në 267,447 dollarë në 2015, sipas CNBC.

Familja mbretërore ka tetë pallate mbretërore, pesë vendbanime të qarkut mbretëror dhe dhjetë manastire. Në 2015, mënyra e jetesës së tyre mbretërore i kushtoi Spanjës 8,9 milionë dollarë.

8. Mbreti Harald V, Norvegji

8. Mbreti Harald V, Norvegji / Foto: Getty

Ka vlerë neto prej 30 milionë dollarësh. Mbreti Harald V nuk paguan taksat për pasurinë e tij dhe ka shpenzuar disa nga pasuritë e përmendura duke blerë një jaht mbretëror.

Monarkia Norvegjeze raportohet se i kushton shtetit 72 milionë dollarë në vit. Në vitin 2017, qeveria norvegjeze ndau afërsisht 32,214,394 dollarë për shtëpinë mbretërore dhe 14,88,900 dollarë për Mbretin dhe Mbretëreshën për shpenzime personale.

7. Mbretëresha Margrethe II, Danimarkë

7. Mbretëresha Margrethe II, Danimarkë / Foto: Getty

Mbretëresha Margrethe II ka mbretëruar mbi Danimarkën që nga viti 1972. Lista Civile Daneze i jep familjes mbretërore 12.8 milionë dollarë në vit, e cila mbulon aktivitetet e Mbretëreshës, operimet e familjes mbretërore dhe shpenzimet private. Vlera neto është 40 milionë dollarë.

6. Mbreti Carl XVI Gustaf, Suedi

6. Mbreti Carl XVI Gustaf, Suedi / Foto: Getty

Mbreti Carl XVI Gustaf mori 7.6 milionë dollarë fonde për detyrat zyrtare në 2015, dhe administrata e Pallatit mori gati 7.4 milionë dollarë nga shteti në të njëjtin vit. Vlera neto e familjes mbretërore përfshin pronësinë private të Pallatit Solliden, një shtëpi verore në Balltik, dhe si vlerë neto ka 70 milionë dollarë.

5. Mbretëresha Beatrix, Holandë

5. Mbretëresha Beatrix, Holandë / Foto: Getty

Mbretëresha Beatrix ka vlerë neto prej 200 milionë dollarëve, ku edhe pse ka dorëzuar fronin në 2013, kjo nuk e pengon atë të mbetet figura më e spikatur në mbretërinë holandeze. Mbretit aktual të Holandës, Mbretit Willem-Alexander, iu nda një buxhet prej 47 milionë dollarë, i cili mbulon vizitat zyrtare dhe turne jashtë shtetit. Ai gjithashtu ka një pasuri personale të përbërë nga pasuri të paluajtshme, investime dhe një aksion në Shell Oil.

4. Mbretëresha Elizabeth II, Angli

4. Mbretëresha Elizabeth II, Angli / Foto: Getty

Vlera neto e familjes mbretërore britanike përbëhet nga prona, arti dhe investimet, dhe arrinë shumën 520 – 600 milionë dollarë. Pjesa më e madhe e vlerës neto vjen nga The Crown Estate, i cili përfshin Pallatin Buckingham dhe xhevahiret e kurorës. Ndërsa kjo i përket shtetit britanik dhe jo Mbretëreshës, ajo zotëron rezidencat e saj në Kalanë Balmoral dhe Pallatin Sandringham.

Mbretëresha Elizabeth ka një pasuri të vlerësuar prej 530 milion dollarë që nga viti 2016, sipas Forbes.

Nga viti 2016-2017, Granti Sovran, i llogaritur si përqindje e fitimeve të pasurive të kurorës, ishte afërsisht 57,931,768 dollarë. Mbretëresha mori rreth 20,167,835 dollarë të krijuara nga burime të qirasë së pronave.

3. Princi Albert II, Monako

3. Princi Albert II, Monako / Foto: Getty

Princi Albert II i Monakos raportohet se zotëron rreth një të katërtën e tokës mbi të cilën ai mbretëron: shtëpia në zonën Philadelphia, të nënës së tij, Grace Kelly, të cilën ai e bleu në vitin 2016 për rreth 754,000 dollarë; një koleksion makinash antike; aksione në vendpushimin Monte Carlo Societe des Bains de Mer; dhe një koleksion pullash të kushtueshme, të gjitha kontribuojnë në vlerën neto të Shtëpisë së Grimaldi. Mbreti i Monakos ka shpenzuar 52,788,294 dollarë për honorarët në 2015-ën.

2. Princi Hans Adam II, Lihtenshtajni

2. Princi Hans Adam II, Lihtenshtajni / Foto: Getty

Princi Hans Adam II i Lihtenshtajnit merr një shtesë të shpenzimeve të tokës së pashlyer prej 270.709 dollarë në vend të një rroge.

Shtesa e shpenzimeve mund të duket se është një shumë e vogël në krahasim me mbretërit e tjerë, por Shtëpia Princely e Lihtenshtajnit raportohet se kap vlerën e 3.5 miliardë dollarëve në një pjesë të madhe për shkak të bankës së saj private, LGT Group, dhe investimeve të bëra përmes Fondacionit Princi i Lihtenstein, i cili mbikëqyr pasuritë e patundshme, pyjet dhe verërat. Vlera neto është 3.5 miliardë dollarë.

1. Duka i Madh Henri, Luksemburg

1. Duka i Madh Henri, Luksemburg / Foto: Getty

Familja e Madhe Duka e Luksemburgut nuk merr pagë, por është dhënë rreth 324.851 dollarë çdo vit që nga viti 1948 për të kryer funksione.

Buxheti i vitit 2017 lejon gjithashtu 12,181.914 dollarë për koston e familjes së Grand Dukës.

Pronësia, administrimi, kontrolli dhe të ardhurat e pasurisë private të Shtëpisë së Grand Dukës i përkasin ekskluzivisht mbajtësit të kurorës.

Familja raportohet se ka një pasuri prej 4 miliardë dollarësh./Businessinsider/

Lini Një Koment