30km/h pritet të shpallet standard botëror i shpejtësisë së vozitjes nëpër qytete?

Në një konferencë të OBSH-së që pritet të mbahet në mes të shkurtit në Stokholm, përfaqësuesit e ministrive të transportit do të vendosin strategjinë e tyre deri në vitin 2030. Shpejtësia prej 30 km / orë pritet të shpallet standard botëror.


Masa u miratua nga Senati i qytetit më të populluar gjerman. 3.7 milion njerëz jetojnë këtu, me 20,000 të tjerë që u bashkohen atyre çdo vit. Numri i automjeteve, zhurma dhe ndotja e ajrit po rriten në mënyrë të vazhdueshme, transmeton Reporteri.

“30 km/h për më mirë ajër”

Matjet gjatë tre viteve të fundit kanë treguar në rrugët kryesore se sasia e gazrave të dëmshëm ka rënë. Pasi prezantoi një shpejtësi maksimale prej 30 në vend të 50 km / orë, NO2 u ul me 28 përqind. Këto vlera, megjithatë, varen edhe nga moti, dhe sjellja e pjesëmarrësve në trafik.

Berlini dhe Bekstehude udhëheqin 

Përvoja e parë pozitive me shpejtësi 30km në orë ishte në qytetin e vogël Bukstehude, me rreth 40,000 banorë, afër Hamburgut.

Në fillim të viteve 1980, një lagje banimi u ndërtua afër qendrës së qytetit. Pasi shoferët vozisnin shumë shpejt në atë zonë, më 14 nëntor 1983, u vendosën shenjat e para të trafikut me një kufi shpejtësie 30 km / orë.

Këto masa u pasuan nga shkencëtarët të cilët më vonë raportuan se kishte efekte pozitive në sigurinë, cilësinë e ajrit dhe konsumin e benzinës.