Dejona Mihali: 10 vjet – Në kundërshti me të dhënat e aktuales e në përputhje më ndërtimin e të resë

Autore: Dejona Mihali

Nga distanca e qytetit larg prej këtej shumë i mësuan emrat e qyteteve të Kosovës si adresë të kryengritjeve, rezistencës,demonstratave e luftës.

Plot nga ne s’kishim shkelur këtu deri në dekadën e fundit. Njohja me Kosovën ishte e rendit universal.

Në këtë njohje emra vendesh e qytetesh këtu qenë po ashtu emrat e gjendjes njerëzore në plotninë e përjetimit e veprimit.

Njohja me Kosovën ishte pra dalja nga prehja e mendimit që shumë prej nesh ka për njerëzinë. Kjo njohje sigurisht që na u paraqit si vonesë e mendimit tonë përballë botës. E Botës si liri dhe dije.

Në këtë kurs të gjërave distanca prej këtej nga ku jemi sonte përbën dhe distancën që i nevojitet shqisës për t’u bërë shquarje.

Mund të thuhet se ka tre momente të mprehta kur Kosova shquhet nga distancat shqiptare si rëndesa e idealit. Paspavarësia e 1912, paslufta e dytë botërore dhe paslufta e vetë Kosovës. Kjo rëndesë e shquar si ideal është ngatërresa e madhe e aktuales me të tashmen. Në fakt tmerri i asaj çfarë u bë aktualja në dy momentet e para prodhoi çfarë u bë e tashmja e momentit të tretë.

Një lëvizje politike nuk është aktualiteti. Është ikja e përhershme prej tij. Një lëvizje është në fakt gjithçka çfarë ajo nuk është ende aktualisht. Kështu është për të gjitha lëvizjet kështu ka qenë gjithmonë.

Në këtë kuptim përftimi i së tashmes në pasluftën e Kosovës është gjendja politike që nuk reduktohet në kontabilitetin e së drejtës si shtjellim i paqes por që entuziazmohet në rentabilitetin e shtjellimit të rezistencës.

Për dallim prej njohjes pra si universal, unë Kosovën e kam shquar si paraqitje të këtij shtjellimi, pra rezistencës. Thënë shkoqur e kam njohur si botë dhe e kam shquar si lëvizje. Në kushtet e distancës fizike a mendore Kosovës i shquhet e tashmja dhe i paket aktualiteti.

Për këtë të tashme jemi këtu. Për lëvizjen. Për VETËVENDOSJE!-n si dije dhe si liri.

Ma merr mendja se e shoh më qartë tanimë pse nga Tirana a nga Shkupi Lëvizja VETËVENDOSJE! ndjehet si veçanësia e Kosovës që ngop idealin dhe vë në dukje zbrazëtinë e tij kudo tjetër në politiken shqiptare.

Nëse një ditë do të sendërtonim ditarin e një lëvizje si kjo brendia e prodhuar do t’i jepte shqipes gradë të reja lirie si prerje me rrathë të intensitetit të njëjtë me ato të Rilindjes Kombëtare.

Jo vetëm pse projekti politik është ai i Rilindjes Kombëtare por sepse e veçanta e Kosovës, pra VETËVENDOSJE! nxjerr pas kaq vitesh edhe njëherë në dritë se e Reja që kemi prodhuar si komb është e pavjetërueshme. Pra është bota e njohur në shqip.

Teksa Rilindja shkroi kombin, ditari ynë po shkruan aktet e leximit të kombëtares që është në fakt shpalosja e një metode emancipimi nëpërmjet të cilës mëson se atdheu është dija më të cilën në liri e njeh botën.

Ndaj Aktivistet dhe Aktivistët e VETËVENDOSJE!-s shpesh cilësohen si joaktual. Ata punojnë në brendinë e një projekti që është i së Resë pra joaktual identikisht si ai i Rilindjes. Në kundërshti me të dhënat e aktuales e në përputhje më ndërtimin e të resë.

Nuk ka dyshim se në këtë projekt nuk jemi vetëm. E padyshim që se kemi veç për vete. Ky projekt nuk është as sekt as sekret.

Ky projekt sendërtuar sërish në Lëvizje është publik sepse nuk është i dikujt por i gjithkujt. Ky projekt pret të vi në shprehje si shkëputje nga prehri i së vjetrës, si shembja e së vjetrës.

Në respekt të të gjithë aktivistëve politikë shqiptarë -militantë të dijes e lirisë – janë sot e dhjetë vite, mijëra aktivistë të VETËVENDOSJE!-s Militantë të vullnetit.

Ashtu siç shkruhet dhe në manifestin e Lëvizjes – Vetëvendosje, sepse asnjë populli nuk mund t’i vendosen kushte për lirinë e vet.

Sepse çdo popull ka të drejtë të dekolonizohet; të jetë përcaktues absolut i kahjeve të zhvillimit të mundësive të veta; i resurseve vetanake ekonomike; i pasurive të veta nëntokësore.

Të përcaktojë lirshëm identitetin e tij dhe të kultivojë i papenguar frymën autentike kulturore.

Vetëvendosje, sepse kjo është diçka e natyrshme: është gjë e pritshme të vendosim në interes të vetes më shumë se ç’do ta bënte këtë gjë tjetërkush dhe gjithkush tjetër për ne.

Gëzuar miq të dashur 10 vjetorin e parë të Lëvizjes VETËVENDOSJE!

Dejona Mihali

Prishtinë, 12 qershor 2015

Lini Një Koment

Lini Një Koment

Shiko t'gjithë komentet

Email Adresa juaj nuk do të publikohet. Gjithëashtu te dhenat tjera nuk do të shpërndahen me persona të tret. Fushat e obliguara janë të Shenjosura *