Gjenden monedha ari të vjetra 900 vjet në Izrael

Një koleksion me monedha ari, që besohet se ishin fshehur para 900 viteve, është zbuluar nga arkeologët në qytetin antik izraelit të Cesareas. Monedhat e rralla u gjetën të fshehura në një enë bronzi që ndodhej mes gurëve të një pusi të thellë.
Grumbulli i 24 monedhave duket se është fshehur aty nga dikush që shpresonte se do të kthehej për t’i marrë më vonë, por që nuk u kthye kurrë më. Arkeologët thonë se pronari i tyre mund të jetë vrarë nga ushtria e Kryqëzatave në vitin 1101.

Ekspertët kanë vlerësuar se monedhat i përkasin përiudhës së fundit të shekullit të njëmbëdhjetë. Pusi ku u gjetën monedhat i takon periudhës abaside dhe fatimide. Sipas të dhënave historike, gjatë luftës së asaj kohe, shumica e popullsisë ishin masakruar. Afër këtij lokacioni ishin gjetur edhe stoli ari në vitet e gjashtëdhjeta të shekullit të kaluar, shkruan “BBC”.

Lini Një Koment