Gjuriq: Serbia duhet të kërkojë falje për atë që bëri në Kosovë për hir të viktimave

Në një debat të organizuar nga Nisma e të Rinjve për të Drejtat e Njeriut (YIHR) me temë për dialogun e brendshëm në Serbi për Kosovën Ivan Gjuriq ka pranuar faktin se “Serbia humbi të drejtën e saj për Kosovën për shkak të mënyrës se si trajtoi shumicën shqiptare të Kosovës”.

Gjuriq në fjalimin e tij ka shtuar se Serbia duhet të kërkojë falje për krimet e kryera në Kosovë.

“Ne duhet të kërkojmë ndjesë për t’i hir të viktimave të luftërave dhe krimeve. Ne duhet të gjejmë dhe ndjekim penalisht të gjithë autorët e veprave penale, në mënyrë që të paktën “të kënaqim” pjesërisht drejtësinë. Ne duhet të pendohemi që të kemi një shans për një të ardhme normale si një shoqëri. Ne duhet të vendosim përgjithmonë që krimet nuk janë kryer në emër tonë, por në emër të një politike që kurrë nuk do të lejojmë kurrë të sundojmë.” ka thënë ai.

Ndër tjera Gjuriq ka thënë se Serbia e humbi të drejtën e saj për Kosovën për shkak se nuk i trajtoi shumicën e shqiptarëve të Kosovës

“Serbia nuk u rrëmbye nga Kosova, as nga lufta, as nga marrëveshja e paqes. Serbia humbi të drejtën e saj për Kosovën për shkak të mënyrës se si trajtoi shumicën shqiptare të Kosovës. Për të jetuar në paqe një nga një, duhet të nxjerrim në pah faqet më të errëta të historisë sonë. Ne duhet të kërkojmë ndjesë për t’i hir të viktimave të luftërave dhe krimeve. Ne duhet të gjejmë dhe ndjekim penalisht të gjithë autorët e veprave penale, në mënyrë që të paktën “të kënaqim” pjesërisht drejtësinë. Ne duhet të pendohemi që të kemi një shans për një të ardhme normale si një shoqëri. Ne duhet të vendosim përgjithmonë që krimet nuk janë kryer në emër tonë, por në emër të një politike që kurrë nuk do të lejojmë kurrë të sundojmë”, ka thënë Gjuriq.

Lini Një Koment