Greqia për një vit sekuestroi 9.3 ton kanabis nga Shqipëria

Autoritet policore greke të rajonit të Epirit, zona kufitare me Shqipërinë, njoftuan se gjatë vitit 2017 kanë sekuestruar më shumë se 9 ton kanabis.

Autoritet greke e konsiderojnë këtë sasi një ndër më të mëdhatë e sekuestruara për rajon në Evropë. Policia greke thotë se viti 2017 ka qenë mjaft i ngarkuar për nga intensiteti i aksioneve për bllokimin e kanabisit.

Sasitë e bllokuara ndër vite kanë ardhur duke u shtuar. Në vitin 2015, në zonën e Epirit u ndaluan rreth 600 kg kanabis; në vitin 2016 u sekuestruan 3.5 ton dhe në 2017-n 9.3 ton, transmeton KP.

Për parandalimin e kalimit të ngarkesave nëpërmjet kufirit shqiptaro-grek u morën masa paraprake me shtimin e patrullave në zonën kufitare, pas informacioneve të marra në rrugë operative lidhur me sipërfaqet e mëdha të mbjella në Shqipëri.

Sipas policisë greke, sasitë më të mëdha u sekuestruan në muajt shkurt, mars dhe qershor, ku sasia mujore e kalonte një ton, ndërsa në muajt e tjerë sasia e sekuestruar varionte rreth 500-700 kg.

Kryesisht sasitë e drogës kalohen me kafshë nëpërmjet kufijve, e pasi magazinoheshin në pika të caktuara, ngarkoheshin në vetura dhe furgonë dhe në vazhdim dërgoheshin në kryeqytetin e vendit, Athinë.

Më shumë se 150 vetë, shumica shqiptarë, janë ndaluar gjatë aksioneve për bllokimin e lëndës narkotike, ndërsa veç kanabisit, në rrjetën e policisë ranë edhe 4 kg heroinë si dhe sasi kokaine, vaji kanabisi, armë dhe dhjetëra automjete dhe furgonë të përdorur nga trafikantët.

Ndërkohë që autoritetet greke thonë se kjo sasi është vetëm një pjesë e asaj që u sekuestrua në të gjithë Greqinë.