Hebreu, bir gjenerali izraelit, kundërshton planin “Trump”: Pse jam krah Palestinës

Miko Peled, një aktivist për paqe, djali i një gjenerali izraelit, ka kritikuar ashpër planin e presidentit amerikan Donald Trump për Lindjen e Mesme, duke theksuar se tani është mjaft e qartë se është i nevojshëm një plan alternativ për të garantuar një zgjidhje të vërtetë për eliminimin e kolonizimit të gjatë të Palestinës.

“Sipas një plani të ri, Palestina do të bëhej një vend me të vërtetë demokratik dhe i lirë nga aparteidi, dhe brenda kësaj, duhet të mundësohet e drejta e palestinezëve për t’u kthyer”, tha Peled, duke shtuar se çdo plan paqeje duhet të përfshijë një refuzim të plotë dhe të qartë të Sionizmit, pasi paqja ajo nuk mund të vendoset midis palestinezëve dhe izraelitëve për sa kohë që ekziston Sionizmi.

Ai vuri në dukje se politikanët izraelitë duan që inxhinieria demografike të rrumbullakohet dhe të krijojë një shtet etnikisht të pastër të Izraelit pa praninë e palestinezëve dhe komuniteteve të tjera.

“Siç argumenton aktivisti dhe shkrimtari Orly Noy, inxhinieria demografike ka qenë themeli i Sionizmit që në ditët e para të themelimit të Izraelit. Gjithashtu, Sionizmi nuk është në gjendje të pranojë idenë themelore për dhënien e nënshtetësisë palestinezëve”, tha Peled.

SHBA dhe Sionizmi

Ai theksoi se fushata të caktuara publike në Shtetet e Bashkuara kanë arritur ta portretizojnë këtë ideologji raciste si diçka heroike dhe madje romantike.

“Kjo fushatë i ka ofruar mbështetje dhe respekt të madh Sionizmit në SHBA. Në të njëjtën kohë, palestinezët dhe udhëheqësit e tyre etiketohen si terroristë nëse nuk pranojnë të ndalojnë luftën për të drejtat e tyre dhe kështu të kapitullojnë plotësisht para kolonizatorëve të tyre”:, tha ai.

Ai kujton se në planin e Trump thuhet qartë se shteti i Izraelit ka qenë gjithmonë një kujdestar i mirë i Jerusalemit.

“Por historikisht, hebrenjtë nuk e kanë kontrolluar Jerusalemin në kohë të tjera, sepse kanë qenë të tjerë që dhanë një kontribut shumë më të madh në zhvillimin e këtij qyteti. Pyes veten: si na qenka Izraeli kujdestari i mirë i Jerusalemit? Qyteti është i ndarë sot, dhe komunitete të ndryshme, madje edhe ato çifute, janë armiqësore me njëra-tjetrën”, tha Peled.

Jeruzalemi i ekspozuar fushatës së spastrimit etnik

Ai gjithashtu vuri në dukje se Jerusalemi ka qenë i ekspozuar ndaj fushatës së mbrapshtë dhe sistematike të spastrimit etnik për dekada.

“Të gjitha lagjet palestineze mbetën pa banorët e tyre dhe u rrënuan më pas. Popullsia indigjene e qytetit, përfshirë palestinezët dhe pakica e përbërë nga hebrenjtë ultra-ortodoksë, është e privuar, e varfër dhe diskriminuar. Miliona palestinezë që duan të luten në Jerusalem, u është ndaluar madje të hyjnë në qytet, dhe ata që vijnë janë të ekspozuar ndaj masave degraduese nën maskën e sigurisë”, tha Peled.

Lejoni refugjatët të kthehen

Sipas mendimit të tij, çdo marrëveshje paqeje midis Palestinës dhe Izraelit duhet të lejojë që refugjatët palestinezë të kthehen në territorin e tyre.

“Pesë milionë palestinezë vuajnë sot në kushte çnjerëzore brenda dhe përreth Palestinës vetëm sepse Izraeli nuk i lejon ata të kthehen në territorin e tyre. SHBA ka miratuar një narrativë sioniset që akuzon vendet e tjera për çështjen e refugjatëve palestinezë. Ajo që duhet të jetë e qartë dhe pa mëdyshje është e qartë, është se Izraeli është përgjegjës për shkaktimin e problemit të refugjatëve dhe për këtë arsye duhet të lejojë, dhe madje edhe të paguajë për këtë çështje”, thekson Peled.

Ai gjithashtu theksoi se palestinezët nuk kanë nevojë për udhëzime dhe mbrojtje nga Trump, i cili, tha ai, po përdor vetëm çdo iniciativë gjoja paqeje për qëllime zgjedhore.

“Për më tepër, palestinezët kanë një nga nivelet më të larta të shkrim-leximit në botë. Izraeli dhe SHBA nuk janë ata që mund të japin mësim. Këto janë dy qeveritë që karakterizojnë racizmin dhe dhunën. Koha do të tregojë sesi nismat e tyre të fundit do të ndikojnë në fushatat elektorale të Benjamin Netanyahut dhe Donald Trump. Ajo që është e qartë është se realiteti nuk do të përmirësohet në mënyrë të konsiderueshme për palestinezët derisa sionizmi të dënohet qartë, të krijohet një udhërrëfyes për një shtet demokratik dhe të lirë të Palestinës dhe refugjatët palestinezë të lejohen të kthehen në atdheun e tyre – tha Peled, duke përsëritur se duhet të ndalohet çdo formë e kolonizimit të palestinezëve.

Në paraqitjet e tij publike, Miko Peled haptas kundërshtoi masakrat izraelite të palestinezëve, duke argumentuar se ajo që bën ushtria izraelite në Gaza mund të quhet lirshëm “genocid”.

Ai lindi në Jeruzalem në vitin 1961 në një familje të njohur sioniste. Babai i tij, Matti Peled, ishte një oficer i ri në luftën e vitit 1948, si dhe një gjeneral në Luftën e Gjashtë Ditëve të vitit 1967, kur Izraeli pushtoi Bregun Perëndimor, Gazën, Lartësitë e Golanit dhe Sinain.

Ai është autori i librit “Biri i Gjeneralit”, në të cilin rrëfen përvojën e tij dhe tregon tregimet e babait të tij. Ai e bëri të qartë në libër se “Izraeli është një shtet racist, i cili nuk ka të ardhme të ndritshme pa një qëndrim të sinqertë ndaj palestinezëve”.

Lini Një Koment