Jeremiq: Edhe pa Kosovën, Serbia vështirë të hyjë në BE

Kryetari i Partisë Popullore Serbe, Vuk Jeremiq, deklaroi se Serbia nuk duhet të bëjë zgjedhjen në mes të Kosovës dhe BE-së, sepse, siç vlerësoi ai, anëtarësimi në BE edhe ashtu nuk parashihet në një të ardhme të afërt, ngase në Bruksel nuk ka vullnet politik për zgjerim.

“Është e vështirë të mendohet anëtarësimi i Serbisë në BE pa zgjidhjen e çështjes së Kosovës, por edhe sikur të zgjidhet ky problem, vështirë të mendohet anëtarësimi i saj në BE, ngase duket qartë se Brukseli nuk ka vullnet politik për pranimin e vendeve të reja në BE, pavarësisht problemeve të tyre, qofshin ato territoriale etj.”, njoftojnë mediet serbe.

Sipas tij, “në Kosovë do të duhej të caktoheshin kushte për zgjidhjen e një varg problemeve, sikundër ato të pronës, etj., e pastaj të trajtohej çështja e statusit”, transmeton televizioni publik.

Ai më tej theksoi se “pala serbe të jetë e qartë dhe të punojë në kuadër të kushtetutës së Serbisë, sipas së cilës Kosova është definuar si pjesë e territorit të saj e që mbështetet në Rezolutën 1244 të OKB-së, që është e plotfuqishme derisa OKB të sjellë një rezolutë tjetër”.

Jeremiq nuk mendon se me nënshkrimin e disa marrëveshjeve me palën kosovare në Bruksel, Serbia ka hequr dorë nga Kosova, ndonëse ai thekson se “ka dëmtuar në masë të madhe”.

Ish ministri i Jashtëm serb, Vuk Jeremiq, mendon se “duhet arritur kompromis, por që nuk do t’i hapte rrugën Kosovës në anëtarësimin e saj në OKB”.

Lini Një Koment