Njihuni me qytetin më të mirë në botë për të jetuar

Kryeqyteti i Austrisë është cilësuar si vendi më i mirë për të jetuar. Vjena u ngjit në krye të klasifikimit të hartuar nga Njësia e Inteligjencës e “The Economist” për vitin 2018.

Indeksi i përshtatshmërisë për të jetuar ka në dhjetëshen e parë vetëm dy qytete europiane.

Vjena renditet e para, duke i zënë vendin Melburnit në Australi, qytet që ka qëndruar për shtatë vjet me radhë në krye të listës.

Rritjet që ka pësuar Vjena në disa kategori, në mënyrë të veçantë në atë të stabilitetit, kanë qenë të mjaftueshme që kryeqyteti austriak të kapëcejë Melburnin”, thuhet në raport, ku gjithashtu përmendet shkalla e ulët e kriminalitetit dhe resurset e shumta kulturore.

Qytete të tjera të mëdha, si Nju Jorku (i 57-i) apo Londra (e 48-a) nuk ia kanë dalë të pozicionohen mirë, një fenomen që “The Economist” e shpjegon me “zhurmën e qytetit të madh”, zgjerimin e  infrasttrukturës por edhe shkallën e lartë të kriminalitetit.

Një tjetër element që nxjerr në pah raporti i haruar për 140 qytete të botës është rritja me 2.5% e stabilitetit. Raporti shpjegon se ky trend është reflektim i përmirësimit të sigurisë në shumë zona.

Lista

Viena, Austria

Melburne, Australia<

Osaka, Japoni

Calgary, Canada

Australia

Vancouver, Canada

Tokio, Japoni

Toronto, Canada

Kopenhagen

Adelaide, Australia

Lini Një Koment