Raporti i frikshëm, dënimet me vdekje, sa njerëz u ekzekutuan në të gjithë boten me 2017

Eshte bërë publike lista e trishtuar e vendeve që kanë më shumë njerëz që janë denuar dhe egzekutuar me vdekje në vitin 2017.

Raporti i Amnesty International publikura pak ditë më parë tregon mbi numrin e ekzekutimeve në botë në vitin 2017: 993 njerëz u ekzekutuan në njëzet e tre vende të ndryshme, 4% më pak se viti mëparshme (1.032 ekzekutime).
Megjithatë, këto të dhëna nuk marrin parasysh vrasjet në Kinë, pasi këto shifra mbeten një sekret shtetëror. Amnesty International vlerëson se disa mijëra vdekje do të shtoheshin në total nëse Kina tegonte egzkutimet. – Kina mbetet vrasësi më i madh global.

Nëse Kina është përjashtuar, 84% e të gjitha ekzekutimeve në mbarë botën janë mbajtur në Iran (507 ekzekutime), Arabia Saudite (146 ekzekutime), Iraku (125 shkon) dhe Pakistani (60 shkon). Shtetet e Bashkuara (23 ekzekutime) zënnë në vendin e tetë në renditjen e ekzekutuesve më të mëdhenj. Metodat e ndryshme të vrasjeve të përdorura janë varje, injeksion vdekjeprurës dhe skuadra e zjarrit. Përveç kësaj, nga 507 personat e ekzekutuar në Iran 501 ishin burra.

Ekzekutimet kanë shënsura renje sipas raportit, por vazhdon keqtrajtimi i të denuarve.
Në disa vende, gjykatat nuk kanë arritur të respektojnë standardet ndërkombëtare të gjykimit të drejtë. Bahreini, Kina, Irani, Iraku dhe Arabia Saudite praktikuan marrjen e rrëfimeve përmes torturës dhe keqtrajtimeve të tjera – disa prej këtyre deshmive u transmetuan edhe drejtpërdrejt në televizione.

Sipas The Telegraph, shumë prej të dënuarve me vdekje kryen krime të vogla dhe jo të dhunshme. Në Iran dhe Arabinë Saudite, 40% e ekzekutimeve ishin të lidhura me veprat penale të drogës.

Në vitin 2017, numri i ekzekutimeve ka rënë në masë të madhe në Bjellorusi (50%), Pakistani (31%), Egjipt (20%), Irani (11%) dhe Arabinë Saudite (5%). Në të njëjtin vit, Guinea, Mongolia dhe Guatemala hoqën dënimin me vdekje, duke sjellë gjithsej 142 vende që hoqën dënimin me vdekje. Megjithatë, sipas Le Monde, 56 vende ende e praktikojnë atë.

Në fund të raportit të tij, Amnesty International zbulon se 21.919 njerëz janë ende në pritje në rreshtin e vdekjes. Numri i njerëzve të dënuar me vdekje ka rënë ndjeshëm në krahasim me vitin 2016 – nga 3.117 në 2.591.

The Telegraph përfundoi në një shënim negativ duke zbuluar se Japonia, Maldive, Pakistan, Singapori dhe SHBA, ka njerëzit me aftësi të kufizuara mendore dhe intelektualë që ishin në mesin e të ekzekutuarve dhe që presin të ekzekutohen.

Lini Një Koment