Trump miraton planin për ndërtimin e aeroplanit super të shpejtë (Foto/Video)

Një brez i ri i aeroplanëve të qetë supersonik ka bërë një hap para, pasi Presidenti i SHBA-së Donald Trump ka miratuar planin për funksionimin e ‘Son of Concorde’.

Plani i propozuar nga NASA është emëruar nga Demonstruesi i Fluturimit të Qetë Supersonik i Ulët (QueSST).

Qëllimi i ndërtimit të një aeroplani të tillë është të reduktojë zhurmën dhe të arrijë shpejtësinë prej 1, 100 mph (1, 700 km/h).

QueSST mund ta bëjë realitet udhëtimin me këtë aeroplan në vitin vitin 2021 ku sipas planeve thuhet se ai mund të arrijë nga New Yorku në Londër për tri orë, raporton “Daily Mail”, transmeton Periskopi.

Vizioni i NASA-s është miratuar në buxhetin e fundit të propozuar nga zyra e Menaxhmentit dhe Buxhetit në Uashington DC.

Agjencia hapësinore ka dhënë 19, 9 miliardë dollarë për vitin e ardhshëm, 500 milion dollarë më shumë se vitin e kaluar.

QueSST ka shtuar serinë e fundit X të eksperimenteve aeroplanëve ajror dhe raketave të përdorura për të vlerësuar dhe testuar teknologjinë e re dhe konceptin e aerodinamikës.

Duke shkruar në seksionin e buxhetit, autorët thanë: “Buxheti ndihmon në tërësi Demonstratiroin e Fluturimit të Ulët, një aeroplan eksperimental supersonik që do të bënte fluturimin e parë në vitin 2021.”

Në qershor të vitit 2017, NASA njoftoi për fillimin e ndërtimit të aeroplanit supersonik X.

Agjencia hapësinore shpreson të arrijë një revolucion sa i përket aspektit të zhurmës me 60 dBA më e ulëta se avionët e tjerë supersonikë, siç është Concorde, një avion pasagjerësh supersonik me turbinë që operohej deri në vitin 2003./Periskopi/

A new generation of quiet faster than sound aircraft has moved one step closer, after the US government gave the go-ahead to plans from Nasa that aims to cut out the noisy sonic booms that echoed above cities in the era of Concorde

The space agency is working on designs futuristic supersonic X-plane, the Quiet Supersonic Transport (QueSST) low-boom flight demonstrator. It could make its first flight in 2021, if production goes according to plan

In a conventional supersonic aircraft, shockwaves from the nose, cockpit, inlets, wings and other features come together as they move through the atmosphere into strong shocks emanating from the nose and tail

Lockheed Martin has been working on the preliminary design, with hopes to move on to build the demonstrator, but NASA also opened the door for other companies to submit their own designs as well

Concorde was a turbojet-powered supersonic passenger jet that was operated until 2003. It had a maximum speed over twice the speed of sound at Mach 2.04 and could seat 92 to 128 passengers 

Incredible images of an Air Force jet (pictured) passing in front of the sun revealed how Nasa will visualise shock-waves of supersonic planes

Lini Një Koment